Inici  ·  Avís legal  ·  Accessibilitat  ·  XHTML 1.0  ·  CSS 2.1  ·    · 
      
 
 
Destacam

Viu Menorca Biosfera


3a edició - 2017-2018

Amb l'objectiu de donar-vos a conèixer el concepte de reserva de biosfera i apropar-vos als seus valors socials i ambientals, l'Agència Menorca Reserva de Biosfera us hem preparat, per tercer any consecutiu, una nova edició del programa “Viu Menorca Biosfera” plegada d'activitats molt interessants. Coneixereu aspectes concrets del nostre entorn cultural, social i mediambiental a través de diversos projectes i experiències de sostenibilitat que us en faran partícips i us ajudaran a entendre per què Menorca fou declarada reserva de biosfera per la UNESCO ara fa vint-i-quatre anys.

Conèixer i gaudir dels valors mediambientals, de la biodiversitat, de la riquesa paisatgística de la nostra illa i, sobretot, de com és possible l'equilibri entre la conservació de l'entorn i el desenvolupament econòmic i cultural de la nostra societat seran el fil conductor d'aquest “Viu Menorca Biosfera” per a l'hivern 2017-2018.

Un ventall de propostes per a tot tipus d'interessos: visites guiades, tallers gastronòmics, activitats didàctiques i recorreguts per indrets emblemàtics. Totes les activitats seran els caps de setmana, entre el mes de novembre de 2017 i el mes de març de 2018, en horari de matí.

Totes les activitats són gratuïtes, però cal inscriure-s'hi prèviament a través d'aquesta web o al telèfon de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera (659354133).

PDF Tríptic

Les activitats programades són:


 
  ARTESANIA I TRADICIONS
19/11/2017
Visita comentada al Centre Artesanal de Menorca, dedicat a la promoció i la difusió de l'activitat que desenvolupen els artesans de Menorca i un referent en l'organització d'iniciatives destinades a la professionalització i la dignificació dels oficis artesans de l'illa, fonamentals en una economia sostenible. Gaudirem també de la feina en viu de diversos artesans locals.
  AGRICULTURA I BIOSFERA: DELS TALAIÒTICS FINS ARA
26/11/2017
L'activitat començarà amb una visita al poblat talaiòtic de Talatí de Dalt on coneixerem com eren l'agricultura i la ramaderia dels antics pobladors de l'illa. Tot seguit, anirem a les cases del lloc, on els pagesos ens explicaran els principis de l'agricultura responsable que practiquen les explotacions adherides a l'Acord de Custòdia Agrària del GOB.
  GEOLOGIA, LLEGENDES I CULTURA POPULAR
03/12/2017
El paisatge de Menorca ha inspirat tot tipus d'històries i llegendes populars que configuren i enriqueixen el nostre patrimoni cultural immaterial, un valor afegit en una reserva de biosfera. Aconseguir lligar la geologia amb la cultura popular d'un paratge emblemàtic de la nostra illa serà el principal objectiu d'aquesta proposta que, sens dubte, farà les delícies de grans i petits.
  MÉS ENLLÀ DELS ESCLATA-SANGS
17/12/2017
Sortida a la descoberta de la diversitat fúngica que amaguen els nostres ecosistemes. Recollirem i analitzarem les espècies de fongs i bolets que anem trobant al llarg del camí i, al final del recorregut, experts micòlegs ens desvetllaran què hem recollit i si els podem o no incorporar a la nostra cuina.
  AMB GUST DE MAR
14/01/2018
Coneixerem la pesca d'arrossegament de les barques de bou, les espècies comercials, les vedes i els efectes en el fons marí amb una vista guiada al port de Maó de la mà dels seus pescadors. I gaudirem d'un tast de producte fresc de la mar i de km 0 amb Fra Roger.
  BIOSFERA FRESCA
28/01/2018
Una visita ben curiosa i interessant a un productor de cervesa feta amb producte de Menorca i destinada al consumidor local. Anirem al lloc que subministra el blat per fer-la i gaudirem d'un tast de cerveses d'elaboració pròpia i un aperitiu que segur que agradarà fins i tot als abstemis. Tots els ingredients per a un model sosteniblement biosfèric.
  EL BATEC DE LA RESERVA
04/02/2018
El Parc Natural de l'Albufera des Grau és el cor de la Reserva de Biosfera de Menorca per la seva riquesa d'ambients, la diversitat d'ecosistemes i la variada fauna i flora que l'habita. Centrarem l'activitat en l'observació de les aus que hi ha a l'albufera i aprendrem a identificar-les mentre sentim el batec de la nostra reserva.
  COMPROMÍS AMB LA TERRA
18/02/2018
Torralbet és una finca gestionada segons els mètodes tradicionals. Elabora i comercialitza producte de la terra de temporada, i ha apostat per les nostres races autòctones: la vaca vermella i el be menorquí. La família pagesa ens explicarà aquest exemple de sostenibilitat i d'estima i respecte a la terra i a les nostres arrels.
  BONES PRÀCTIQUES EN UN DESTI BIOSFÈRIC
22/04/2018
El turisme és avui el principal motor econòmic de Menorca. Les empreses que desenvolupen la seva activitat en l'àmbit turístic són determinants en el desenvolupament d'una economia sostenible i compatible amb els valors d'una reserva de biosfera. Aquesta activitat ens permetrà conèixer projectes i experiències de diferents models d'establiments turístics a la nostra illa.
  FORTALESA DE CULTURA I RECERCA
04/03/2018
La conservació i l'ús del patrimoni històric del port de Maó participen en el desenvolupament d'un turisme cultural necessari per afermar un model turístic de qualitat i sostenible. Farem una visita guiada a la Fortalesa de la Mola i coneixerem com es gestiona aquest magne bé patrimonial. Acabarem a l'Estació Jaume Ferrer, on ens explicaran un dels darrers projectes que s'hi ha duit a terme.
  GESTIÓ FORESTAL SOSTENIBLE
11/03/2018
Aquesta sortida ens aproparà a projectes que contribueixen a una gestió forestal sostenible i respectuosa amb el medi. Veurem com s'obté biomassa de la neteja dels boscos per a usos energètics i coneixerem com es fabrica el carbó, una feina tan antiga com de rabiosa actualitat per la modernitat dels seus principis.
  LA FORÇA DEL VOLUNTARIAT
18/03/2018
La implicació social en la restauració i la valorització del patrimoni cultural és uns dels fonaments d'una reserva de biosfera. L'illa del Rei i la fundació que la gestiona són un dels exemples més paradigmàtics que hi ha avui a Menorca en aquest sentit. Coneixerem, de la mà dels seus responsables, la recuperació del patrimoni històric i natural d'aquest illot tan emblemàtic.
 
 
Reserva de la Biosfera de Menorca Consell Insular de Menorca Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente  MAB
 
IME OBSAM Associació Leader Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca IDE Menorca Web Turisme Menorca

Agència Menorca Reserva de Biosfera - Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera - Consell Insular de Menorca
Plaça Biosfera, 5 / 07703 Maó (Menorca) Illes Balears / Tel: 971 35 62 51